Conditionering en jezelf kwijtraken

Jezelf kwijtraken

Herken je dat, je bent jezelf kwijt geraakt, je hebt het gevoel het stuur niet meer in handen te hebben. Allerlei verplichtingen, allemaal verwachtingen, overvolle agenda’s, geen tijd voor ontspanning, steeds maar meer en sneller moeten presteren. Je wordt geleefd, het lijkt wel of je er zelf geen zeggenschap meer over je leven hebt. Het duizelt je, je hoofd kan er geen touw meer aan vast knopen. Je bent gestrest, als je niet oppast raak je overspannen of eindig je met een burn-out. Geen fijne situatie en heel lastig uit te komen, zeker als je geen tijd of geen oplossing hebt om de oorzaak aan te pakken. En toch, je wilt jezelf terug, het stuur zelf in handen te nemen, weer je eigen leven gaan leiden.

Culturele en verstandelijke conditionering

Je wordt geleefd door je omgeving en niet meer door innerlijke zelf. Jouw omgeving is de maatschappij met alle mensen die daarin leven. Dit is een exponentieel groeiende maatschappij. Dit brengt niet alleen een toenemende welvaart, maar stelt ons ook steeds weer voor nieuwe uitdagingen en problemen. Meer welvaart betekent meer mensen en daarmee weer nieuwe uitdagingen of meer problemen. Om als mensheid niet ten onder te gaan aan ons eigen succes heeft de maatschappij oplossingen nodig voor deze problemen. De oplossing hiervoor is een set van regels, normen en waarden, waar een ieder zich aan dient te houden. Hoe dienen we ons te gedragen, met elkaar om te gaan om het geheel een beetje op orde te houden. Je moet mee om niet buiten de maatschappij te vallen, de maatschappij heeft dit nodig om te overleven. Al deze regels, normen en waarden zijn tijd/plaats/cultuur gebonden en worden je op school of door andere instituties bijgebracht. Je wordt cultureel en verstandelijk geconditioneerd. Noodzakelijk om deze wereld leefbaar te houden, maar ook de reden dat je bij jezelf wegloopt. Je eigen normen en waarden sneeuwen onder of zijn van ondergeschikt belang voor de maatschappij. Je raakt jezelf kwijt.

Jezelf terug vinden

Conditioneringen zitten in je hoofd, daar sla je al het geleerde op. Je hoofd bepaalt wat je doet en dat is leven volgens deze conditioneringen. Door het hoofd op te ruimen kunnen we ook weer een plaatsje inruimen voor je eigen regels, normen en waarden. Ergens zal er balans moeten komen tussen invulling van de behoeften van de maatschappij en de behoeften van jezelf. Alleen op deze manier zal je weer prima kunnen functioneren in de maatschappij zonder daarbij jezelf uit het oog te verliezen. Je hebt weer rust in je hoofd, je hebt jezelf terug gevonden. Je bent weer gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *