Vanuit mijn ervaring lijkt het erop dat dementie/alzheimer een laatste ultieme poging is om het lichaam van trauma’s te ontdoen. Degene die dementie/alzheimer heeft kan zich hierdoor schonen. Het stervensproces wordt vergemakkelijkt. Geen gevecht, maar een soepele overgang.
Ik put hierbij uit mijn ervaringen met dementie/alzheimer (opa, schoonmoeder, moeder). En uit ervaringen uit mijn praktijk (trauma’s, gedragsverandering, persoonlijke groei). Ik zie een hoop overeenkomsten en trek deze voorzichtige conclusie, die ik graag met jou wil delen.
Dementie en Alzheimer
Volgens wiki is dementie een aandoening van de verstandelijke vermogens, zoals geheugen, stemming en gedrag. De aandoening wordt veroorzaakt door een afwijking in de hersenen waarbij de locatie, aard en grootte een rol spelen. Fysiek zie je de hersenen ook vaak krimpen op foto’s.
Mensen die de weg van dementie volgen vertonen vaak geheugenverlies en gedragsstoornissen.
Trauma’s
Een belangrijk symptoom van dementie is gedragsstoornissen. In eerdere berichten heb ik al melding gemaakt over de relatie tussen trauma’s en gedrag.
Stel, de situatie roept een herinnering/associatie op met een gebeurtenis uit ons vroegere leven. Is dit een heftige gebeurtenis geweest, dan heeft zich indertijd een trauma kunnen vormen. Dit trauma wordt gevormd als de emotie onvoldoende is doorleefd. Door een associatie wordt het oude trauma nu getriggerd en reageert het lichaam alsof het de gebeurtenis herbeleeft. Deze reactie veroorzaakt ons gedrag op dit moment. Je herkent dit vaak door een overdreven reactie, een reactie die niet bij de situatie past oftewel een gedragsstoornis.
Geheugenverlies
Een ander belangrijk symptoom van dementie is geheugenverlies. De mensen vergeten veel, zo niet alles en keren terug naar hun jeugd. Ze gaan zich ook vaak weer gedragen als kind. De volwassenheid, alles wat men geleerd heeft, verdwijnt. Het hoofd wordt schoongemaakt.
Een trauma wordt gekenmerkt door een emotie met een herinnering. Men komt dit trauma dus weer tegen bij het schoonmaken van het hoofd. Nu dient er extra een emotie opgeruimd te worden. Dit gebeurt door herbeleving van die emotie. Dit herbeleven is voor degene met dementie vaak heftig en ook de omgeving zal dit merken.
Zelfgenezend vermogen
In mijn praktijk kom ik veelvuldig in aanraking met trauma’s. Ik versterk het zelfgenezend vermogen van cliënten. Bij dit proces gebeurt het regelmatig dat er trauma’s opgeruimd worden. De cliënten herbeleven dan ook vaak de gebeurtenis met herinnering en emoties die daarbij horen. Doordat het lichaam dit trauma dan kwijt is, zal het niet meer getriggerd worden in bepaalde situaties. De cliënt zal hierdoor het gedrag vertonen wat bij een gebeurtenis hoort. En niet meer vanuit de gebeurtenis uit het verleden.
Een ander gevolg van het opruimen van trauma’s is dat de cliënt meer zichzelf wordt. De kwaliteit van het leven zal hierdoor verbeteren.
Dementie zorgt voor opschoning trauma’s
Wat er bij het toepassen van het zelfgenezend vermogen gebeurt is vergelijkbaar met wat er met dementie gebeurt. Zowel het zelfgenezend vermogen als de dementie zorgen ervoor dat de trauma’s aangepakt (kunnen) worden. Het lijf en hoofd (kunnen) opgeschoond worden.
Een laatste ultieme poging om het stervensproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. De kwaliteit van leven en daarmee het stervensproces zal verbeteren.
https://psychotraumanet.org/nl/als-getraumatiseerde-mensen-dementeren-herinneringen-zonder-geheugen
alsjeblieft, lees dit.
Bijzonder om te lezen. Dank voor het delen.
Ik mis echter een belangrijk deel vanuit mijn eigen praktijk.
Trauma’s manifesteren zich tijdens de behandeling als ‘iets’ in het lichaam wat pijn/ongemak veroorzaakt. Of het hier nu opgeslagen wordt (celgeheugen) of dat dit veroorzaakt wordt vanuit de hersenen laat ik hierbij in het midden.
Juist via dit signaal in het lichaam werk ik samen met de cliënt aan het oplossen van het trauma. Een vaak minder confronterende manier dan volledige herbeleving, wat via andere methoden vaak het geval is.
Dag beste,
Bent u bekend met Jozef Rulof?
Met vriendelijke groet mark
Nu wel, ik heb hem opgezocht op de wiki. Een bijzonder man in zijn tijd zo te lezen. Sommige zaken al wel weer achterhaald. Ik snap de link naar trauma’s en/of dementie niet?