Overal in mijn leven kom ik gevoelens en emoties tegen. In mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, tijdens energetische behandelingen, en bij cliënten die me vragen hoe ze met emoties om moeten gaan. Emoties en gevoelens liggen dicht bij elkaar, maar zijn toch niet hetzelfde. Tijd voor onderzoek en putten uit mijn eigen ervaringen.
Definitie van emoties en gevoelens
Er is veel onderzoek naar gedaan en over geschreven. Zo te zien speelt de vraag bij meerdere mensen. Emoties en gevoelens worden ook vaak door elkaar heen gebruikt. Aan de vele, soms elkaar tegensprekende, verklaringen te zien weten we het gewoon niet met zekerheid.
Gevoel: Is de beleving van de lichamelijke toestand waar je in verkeerd.
Emotie: is een heftig kortdurend gevoel.
Een emotie veroorzaakt een lichamelijke reactie , waarmee we in een nieuwe gevoelstoestand komen. Er zijn 6 basisemoties, te weten, de emoties vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing of afschuw. Alle andere belevingen zijn gevoelens.
Doel van emoties en gevoelens
Gevoel en emotie zijn in definitie hetzelfde. Emotie is een bijzondere verschijningsvorm van een gevoel. Het verschil zit hem meer in de heftigheid en tijdsduur dat je het gevoel ervaart. Dit verschil heeft te maken met de verschillende doelen van emoties en gevoelens.
Gevoel: is gericht op overleven op lange termijn; komen voort uit behoefte om te groeien; intuïtie.
Emotie: is overleven op korte termijn; komen voort directe overlevingsdrang; automatisch, instinct.
Een emotie is vaak behoorlijk heftig en geeft een direct noodzakelijke instinctieve reactie om te overleven. Daarentegen is een gevoel minder dringend en gewoon aanwezig. Bij een emotie is vaak direct een non-verbale reactie op het gezicht af te lezen. Een gevoel geeft wel aan dat er actie benodigd is, maar dat is aan de bezitter van dat gevoel om die verantwoordelijkheid zelf te nemen. Bij een emotie neemt het lichaam de verantwoordelijkheid over en zorgt voor een levensreddende reactie.
Signalen van het lichaam
Het verschil tussen emotie en gevoel zit dus meer in de behoefte vervulling. De behoefte van ons, als persoon, wordt er mee aangegeven. Het lichaam geeft je een signaal, het wil die behoefte vervult hebben. De behoeften van een persoon komen in eerste instantie voort uit 4 gebieden, te weten: Bestaansrecht, Zelfrespect, Eigenwaarde en Zelfliefde. Wordt één van deze gebieden geweld aan gedaan, dan zal het lichaam direct een reactie geven, om dit te voorkomen. Het komt voor zichzelf op en geeft een emotie af.
Afhankelijk van hoe goed de 4 gebieden zich ontwikkeld hebben in je leven, zal dit je een bepaald blijvend gevoel geven. Voel je je over het algemeen goed, dan zit het wel goed met de ontwikkeling. Voel je je daarentegen vaak minder, dan heb je dik kans dat de gebieden zich onvoldoende ontwikkeld hebben.
Voor je persoonlijke ontwikkeling dus essentiële informatie. Weet dit als je een emotie of gevoel hebt en handel ernaar.
Emoties en gevoelens negeren
Zowel gevoel als emotie zijn een signaal van ons lichaam dat er een behoefte bestaat. Het is aan ons om hier naar te luisteren en in deze behoefte te voorzien. Het is het erkennen van ons lichaam en de behoeften die het heeft. Negeren we emoties en gevoelens dan zal het lichaam hierop reageren.
Gevoel: Het gevoel zal meer aanwezig worden en in heftigheid toenemen.
Emotie: De emotie zal een wond veroorzaken, wat we ook wel een trauma noemen.
Het negeren van emotie en gevoel heeft nare gevolgen. Je persoonlijke ontwikkeling vertraagt. Je komt in een neerwaartse spiraal. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag of gevoelens van overspannenheid, depressie, etc.. En dat constante gevoel wil je niet hebben. Je wilt liever Happy zijn.
Het is nooit te laat om naar emoties en gevoelens te gaan luisteren en er naar te handelen. Als je in het verleden, door wat voor oorzaak dan ook, dit niet gedaan hebt, is er werk aan de winkel. Je kunt dit zelf doen of contact met me opnemen als je geholpen wilt worden.