Tegenslag in je leven kun je zelf overwinnen

Soms zit het even tegen of erger nog, zit het allemaal tegen. Mijn hoofd weet het niet meer en mijn lijf begint ook tegen te sputteren. Vermoeiend, ik heb van alles geprobeerd en het wordt maar niet beter. Hulp gezocht, boeken gelezen, gegoogeld op het internet. Waarom lukt het nou niet, het lijkt alleen maar erger te worden. Wat is er toch aan de hand, waarom krijg ik het niet opgelost. En ik ben vast niet de enige, iedereen heeft wel eens een tegenslag en soms krijg je het gewoon niet opgelost.

Tegenslag overkomt je

Ja, dat kan ik wel stellen. Een ondernemer noemt het geen tegenslag, die ziet gewoon een uitdaging en gaat hem aan. Een ondernemer onderneemt, is actief en veroorzaakt zijn eigen hobbels op zijn weg. En de ondernemer lost ze ook zelf op, anders kan hij niet verder. Hij is gedreven en wil verder. Bij mij kwam de tegenslag uit zichzelf. Ik leidde gewoon mijn leventje, het hobbelde lekker voort en ik vond het wel prima zo. Passief in het leven zelf, ik ben gelukkig. Dat dacht ik! Dus niet, ik begin depressief te worden, heb geen doel meer in het leven, mijn leven is aan het ontsporen. Tijd voor actie, zover wil ik het niet laten komen, ik wil dit niet meer.

Mijn hoofd leeg maken

Steeds maar dezelfde gedachten, mijn hoofd zit vol. Dat moet anders, ik kan niet meer helder nadenken. Schrijven helpt weet ik uit ervaring, ook goed als je boodschappen gaat doen of een grote klus gaat doen. Je gedachten op papier. Overzicht en je kunt dingen ordenen en in de goede volgorde plaatsen. Dus een A4tje gepakt en gaan schrijven. Alle gedachten uit mijn hoofd op papier. Alles wat er maar in me opkomt aan gedachten en ook de gevoelens en emoties komen op papier. In het begin gaat het stroef en vraag je je af wat je aan het doen bent. Maar ik blijf gewoon doorgaan. En dan gaat het vanzelf. Er komt er een inzicht, een inzicht waarom deze tegenslag mij overkomt. Ik veroorzaak het zelf. Wat mooi, daar kan ik wel wat mee. Al die A4tjes leveren mij uiteindelijk een leeg hoofd op en een lijst met inzichten over zaken die de tegenslagen in mijn leven veroorzaken.

Oorzaak van tegenslag

Uit al mijn inzichten blijken mijn eigen normen en waarden ondergesneeuwd te zijn. Ik leef volgens de normen, waarden en regels van mijn ouders en de maatschappij, ik ben geconditioneerd. Deze conditionering heeft me gemaakt en gevormd tot wie ik nu ben. Het zijn mijn overtuigingen geworden en zij bepalen mijn gedrag. ‘Dank je wel’ zeggen terwijl het cadeautje niet bij je past, dingen stiekem doen omdat het zo niet hoort of mag, allemaal zaken waar ik eigenlijk niet zoveel van begrijp. Het wordt tijd voor mijn  eigen normen, waarden en regels, voor mijn eigen overtuigingen. ‘Open en Eerlijk zijn‘ past wel bij mij, mensen leren mij kennen, kunnen de juiste cadeautjes kopen die bij me passen en weten dat ik de dingen doe zoals ik ze doe, niks meer stiekem. ‘Doen en ervaren‘ is er ook zo één die goed bij me past.

Leven volgens mijn regels

En dan ga ik leven volgens mijn eigen inzichten, gebaseerd op mijn eigen normen, waarden en regels, mijn eigen overtuigingen. Mijn tegenslagen veroorzaak ik zelf, en ik weet dat het komt om wie ik ben en zie het nu als uitdaging. Het wordt mijn eigen leven, ik neem er verantwoordelijkheid voor en pak de uitdagingen aan die op mijn pad komen. het leven begint steeds leuker te worden. Mijn hoofd blijft leeg en ik ben Happy. Wow, wat een verschil met toen in startte met mijn zelfonderzoek. Happy.

PS. Normen en waarden kun je ook ontdekken door te kijken naar situaties die je raken, een heftige reactie teweeg brengen, of waar je je druk om maakt.

Gevoelens onderzoeken en volgen

Bij mijn zelfonderzoek heb ik, naast mijn gedachten, ook mijn gevoelens en emoties opgeschreven. Was een gedachte meteen weg na het opschrijven, het gevoel bleef een stuk langer hangen. Ook zij bepalen mijn gedrag en veroorzaken tegenslag. Mijn inzicht ‘Mijn gevoelens onderzoeken en volgen‘, zal ik in mijn volgende blog beschrijven.

Vraagje: Ben jij depressief of geweest en mag ik misschien ook jouw ervaringen weten? Wil je dan deze vragenlijst voor me invullen? Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *