Mediteren lukt me niet

Ik ben gestopt met mediteren, want het lukt me niet. Ik krijg mijn hoofd niet leeg. De gedachtes blijven komen. Deze week 2x gehoord. Tijd voor een blogje. Want mediteren is een mooie manier om je persoonlijk te kunnen ontwikkelen. En mediteren kun je prima leren, wanneer je maar de goede stappen neemt.

Waar gaat het fout

Als je doel is om je hoofd leeg te maken van gedachten, dan gaat het je meestal niet lukken. Dat was ook precies het geval bij 2 cliënten, die ik van de week langs kreeg. Doordat je zo met dit doel bezig bent ga je er wat van vinden, dat het niet lukt, en krijg je juist meer gedachten. Het wordt niet stiller in je hoofd, wat je ook probeert, het wordt alleen maar drukker. Je geeft het op.

Een voorbeeldje wat dit misschien verhelderd. Stel je wilt boodschappen op de fiets gaan doen. Maar je moet nog wel even leren fietsen. Als je dan op de fiets stapt om die boodschappen te doen, dan lig je binnen een paar meter al op de straat. En zo kun je gerust een poosje doorgaan, de boodschappen komen niet in huis, als dat met de fiets moet gebeuren. Je hebt een doel gesteld wat niet gaat werken. Je geeft het op. En gaat met de auto boodschappen doen.

Wat is mediteren

Het doel van mediteren is gewaarzijn oftewel waarnemen. En niet je hoofd leeg maken van gedachten. Mediteren is bijvoorbeeld wel het waarnemen van gedachten. Neem de gedachten waar, als deze er is en laat de gedachte gaan. Er komt wel weer een nieuwe gedachte, ook die neem je waar en ook die laat je gaan. Probeer dit een poosje vol te houden en als dit steeds beter lukt ben je al aan het mediteren. Als je per ongeluk een keer afgeleid wordt, bijvoorbeeld doordat je een gedachte oppikt en doordenkt of er wat in je omgeving gebeurd, dan is dat zo. Zodra je hier bewust van bent, meteen weer terug naar gedachten waarnemen. Volhouden en je zult zien dat het steeds beter gaat.

Mediteren is waarnemen,  vrij van vooringenomenheid en (voor)oordelen. Het is opmerkzaam zijn, in het moment zijn en niet afgeleid zijn (focussen/concentratie).

Stappen om te mediteren

Als we weer even kijken naar het voorbeeld van boodschappen doen op de fiets. Je zult eerst moeten leren fietsen. Dit is je doel. Dus eerst kijken naar de fiets en zijn onderdelen. Waarvoor dienen de onderdelen, de trappers, de rem, het stuur. Dan opstappen en uitproberen hoe alles werkt. Een handje die je overeind houd of 2 extra wieltjes aan de achterzijde kunnen je hierbij helpen. Dan ga je daadwerkelijk fietsen, een eindje rechtdoor, bochtje draaien, remmen. Veel oefenen en dan kun je fietsen. En dan, ja dan kun je een keer boodschappen gaan doen op de fiets.

Met mediteren werkt het net zo. Je doel is waarnemen. Probeer maar een 5-10 minuten alleen maar je gedachten waar te nemen. Net als met leren fietsen zal je hier best wel wat tijd voor nodig hebben om het onder de knie te krijgen. Maar oefening baart kunst. Een paar keer per dag, een weekje lang. Waarnemen en laten gaan, en dan, ja dan blijkt opeens dat je minder gedachten krijgt, het wordt stiller in je hoofd. Wow, dat is toch wat je wilde.

Tip: het helpt als je dit in een stille omgeving doet, je telefoon uitzet oftewel alle afleidende zaken zoveel mogelijk beperkt.

Kun je extra hulp gebruiken

In de sessies waarbij ik je zelfgenezend vermogen versterk en versnel, leer ik je ook om waar te nemen. Ik dit geval ga je waarnemen wat er in jouw lichaam gebeurt. Dit werkt hetzelfde. Vandaar ook mijn behoefte deze blog voor jou te schrijven. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Ook leer je tijdens deze sessies met je emoties om te gaan. Want die zal je waarschijnlijk ook tegen gaan komen tijdens het mediteren. En dat is na het mediteren een logische vervolg stap om aan te leren.

Lukt het jou nog steeds niet om te mediteren, dan kun je gerust een keer langs komen. Het zelfgenezend vermogen maakt ook je hoofd leeg van gedachten. Neem contact met me op voor een gratis kennismakingssessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *